Korona-aikana ihmisten yleishyödyllinen ulkoilu on kasvanut räjähdysmäisesti, ja tämä paitsi tekee hyvää niin yleiselle terveydelle kuin kunnollekin, myös auttaa alan yrityksiä ja yhdistyksiä suuresti. Suomessa on voimassa hyvin laajat jokamiehenoikeudet, jotka syystä tai toisesta eivät kuitenkaan kaikille ole tuttuja. Alta löydät ajantasaisen kertauksen oikeuksista, sekä sen sallimasta että kieltämästä toiminnasta.
Saat;
- Liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla tai erityiseen käyttöön otetuilla alueilla, kuten viljelyksessä olevilla pelloilla tai istutuksilla
- Oleskella tilapäisesti siellä, missä liikkuminenkin on sallittua (esimerkiksi telttailla riittävän etäällä asumuksista)
- Poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
- Onkia ja pilkkiä
- Kulkea vesistössä ja jäällä
Et saa;
- Aiheuttaa tarpeetonta haittaa tai häiriötä toiselle tai ympäristölle
- Häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä
- Kaataa tai vahingoittaa puita
- Ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai oksia
- Häiritä kotirauhaa
- Roskata
- Ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa
- Kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia
- Tehdä avotulta ilman maanomistajan lupaa
Eihän nuo loppujen lopuksi kovin monimutkaisia sääntöjä ole. Peukkusääntönä muistettakoon että asianmukainen käytös sallii paljonkin, ja kielletty muistuttaa olemassolostaan kun pysähdy ja pohdit, että koituuko toiminnastasi mahdollisesti haittaa muille, ihmisille, ympäristölle, tai eläimille.
Erälehti kirjoitti muutama vuosi takaperin myös viiden kohdan ohjeen onnistuneen eräreissun suunnitteluun ja toteuttamiseen, alla muistutuksena kyseiset;
1. Luvat kuntoon. Eräreissua suunnittelevan pitää ensimmäiseksi muistaa hankkia tarvittavat luvat. Sekä kalastus- että metsästysluvat ja moottorikelkkaluvat saa muunmuassa osoitteesta eraluvat.fi.
2. Hanki oikeanlaiset varusteet. Varusteet pitää hankkia maaston ja matkan keston mukaan. Huonot varusteet pilaavat helposti koko reissun.
3. Mitä pitempi matka, sitä tarkempi valmistelu. Pitkät ja haasteelliset reissut vaativat tarkkaa suunnittelua. Jos mielessä siintää pitkä reissu, kannattaa suunnitteluunkin varata runsaasti aikaa.
4. Ota kaveri mukaan. Jos matkaseuraa ei löydy omasta lähipiiristä, sitä voi etsiä erilaisilta keskustelupalstoilta ja paikallisista kalastus- ja metsästysseuroista. Kokeneiden eräilijöiden seurassa on turvallista reissata.
5. Nauti luonnosta. Luontoon lähdetään ennen kaikkea irrottautumaan arjesta. Luonnon rauhassa on hyvä ladata akkuja ja valmistautua taas uusiin seikkailuihin. Muista kunnioittaa luontoa, älä roskaa ja älä häiritse eläimiä.
Mikäli vielä jäi joku asia mietityttämään, tai muuten vaan tahdot hyvillä mielin toteuttaa reissun, tule ilman muuta kaupalle kyselemään ja keskustelemaan näistä asioista, niin katsotaan viisaudet ja varusteet kerralla kuntoon!